videokantoor: digitaal kantoor met koffiepraat

Een plek waar je elkaar digitaal kan ontmoeten, niet alleen voor vergaderen, maar ook voor een gesprek bij de koffieautomaat. Dat is videokantoor. Hop virtueel van bureau naar bureau om een praatje te maken of samen te werken. Samen met Mike Verbruggen werken wij aan deze oplossing. Ideaal voor bedrijven die hybride willen werken en toch het teamgevoel willen vasthouden, maar bijvoorbeeld ook voor online community’s.

Wat is videokantoor?

Steeds meer bedrijven gaan hybride werken, deels op kantoor en deels op een andere locatie. Toch missen collega’s onderling het sociale contact. Even het koffiemoment voordat de werkdag begint, kletsen over het weekend of een discussie over een onderwerp in het werkveld. En hoe leuk is het als je als virtuele bezoeker niet alleen met jouw vaste salescollega’s in vergadering gaat, maar om ook even langs het bureau van je favoriete support engineer te schakelen en hallo te zeggen.

Jouw videokantoor is jouw online clubhuis, een plek waar je niet alleen doelgericht vergadert, maar waar je met gelijkgestemden kunt socializen op een laagdrempelige manier. Je richt het naar eigen wens in en kiest zelf of de deur voor gasten open staat of niet.

Tegelijkertijd is het wel functioneel: geen gimmicky gepixelde of 3D avatars zoals in sommige andere oplossingen. De joligheid bewaren we voor de online vrijdagmiddagborrel, desgewenst inclusief DJ, spellenruimte en online tikkertje.

Kies je kantoor

Hybride, of zelfs gedecentraliseerd werken is een mooie term, alleen weten we met z’n allen nog niet zo goed hoe dat moet. Het vraagt meer discipline om meer online te zijn dan alleen de plichtmatige vergaderingen, maar niet zoveel dat je op je op je ‘echte’ kantoordagen ook nog doorlopend online bent en je je een klein beetje schizofreen begint te voelen. We leren iedere keer weer een stukje meer over wat werkt en wat niet. Dat investeren in goede microfoons of headsets essentieel is. Of hoe je in een hybride meeting misschien eens niet samen in de vergaderruimte moet zitten omdat de informele communicatie dan voor de remote deelnemers verloren gaat.

Mensen hebben behoefte aan menselijk contact. Als dat op een kantoor of co-werkplek kan is dat fantastisch. Als het een keer online gaat omwille van reistijd of andere redenen is dat ook prima. Wij vinden het belangrijk om de vruchten te plukken van alle mooie technologische ontwikkelingen van deze tijd. Daarom onderzoekt, ontwikkelt en evalueert Speakup de mogelijkheden voor onszelf en voor onze gebruikers. Videokantoor vormt volgens ons een belangrijke schakel in dit spel, zodat mensen die niet op de vaste kantoorplek zijn toch de menselijke verbondenheid met de rest van het team kunnen vasthouden.

Wil je meer weten over Videokantoor? Mail ons voor een afspraak (fysiek of online), of check www.videokantoor.com of www.heeey.app.

Geschreven door: Lara Bijen op 28 jul. 2022