het hybride werken ontdekken

blog

Het nieuwe werken, thuiswerken, telewerken, het zijn allemaal concepten die op zich al langer bestonden, maar door de COVID-pandemie een enorme vlucht hebben genomen. Waar eerder medewerkers altijd op kantoor zaten, merk je dat er nu een verschuiving plaatsvindt naar hybride werken. Een deel van de collega’s zit op kantoor en een deel werkt vanuit huis. Zowel asynchroon als synchroon. Dit is een hele mooie manier van werken, maar brengt wel wat uitdagingen met zich mee. Wij nemen je graag mee in het proces van hybride werken bij Speakup.

Speakup en hybride werken

Speakup bood al tijden flexibele manieren om locatie-onafhankelijk te werken. Veel collega’s werken al één of twee dagen in de week thuis. Ook onze oplossingen maakten dit al mogelijk. Twee voorbeelden van oplossingen die ideaal zijn voor hybride werken zijn onze cloud telefonie oplossingen en vast-mobiele integratie. Begin 2020 zijn daar video-oplossingen aan toegevoegd in de vorm van onze op Jitsi gebaseerde vergaderdienst Meet. Hiermee hebben we ontzettend veel digitaal vergaderd. Ook omdat het simpel werkt. Je gaat naar https://meet.speakup.nl, klikt op de juiste kamer en je kunt videobellen. Geen gedoe met inloggen.

Hybride werken bij andere organisaties

Inmiddels hebben de meeste organisaties ook ontdekt dat simpelweg je vergaderkamer verruilen voor een Teams/Zoom of Meet-vergadering functioneel goed werkt, maar dat het weinig ruimte laat voor de wat informelere contacten. Je mist het praatje bij de koffieautomaat of de gezamenlijke lunch waarin je praat over het weekend. Ook merken we dat bij digitale vergaderingen de ‘small talk’ verdwijnt. Je merkt dat je een digitale vergaderruimte inkomt en direct begint naar het doel van die vergadering te werken. We experimenteren daarom volop met manieren om ook dat beter mogelijk te maken. Want dat het kantoor niet meer als centrale werkplek wordt gezien, is ons wel duidelijk.

Hoe gaan wij hiermee om?

Werken op kantoor of juist remote – dat is een heel persoonlijke keuze. Speakup gaat voor voor hybride – decentraal. Dat betekent dat we een kantoor hebben (en in enige vorm houden), alleen niet enkel om het gebruikelijke kantoorwerk te doen, maar juist om samen te zijn met collega’s, te brainstormen, te borrelen enzovoorts. De creatieve, de informele en ook de leuke kanten van kantoor – die willen we behouden. We hebben bijvoorbeeld een tafeltennistafel, een gaming console en een loungehoek die dit stimuleren.

Uitdagingen van hybride werken

Dat vraagt wel het nodige, want een vergadering met 4 mensen ‘remote’ en 4 in een vergaderruimte, dat is niet heel handig. De remote deelnemers missen dan al snel de non-verbale communicatie in de vergaderruimte. Dan is het aardiger om allemaal toch even met je eigen laptop te gaan zitten, in een van de ’telefooncellen’ bijvoorbeeld. Dit is nog één van de uitdagingen die we op dit moment hebben.

Ook moeten we rekening houden met persoonlijke voorkeuren: niet iedereen houdt er van om continu in videovergadering te zijn. Sommigen werken beter op basis van chat. Chat maakt bovendien dat je niet tegelijkertijd hoeft te werken aan hetzelfde, maar dat je wat meer ‘asynchroon’ werken mogelijk maakt.

Al deze bevindingen verwerken we in de tools die we binnen Speakup dagelijks gebruiken. Daarnaast bieden we deze tools ook aan aan onze partners. Wil jij ook aanhaken op ons live-lab? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geschreven door: Florian Overkamp op 23 jul. 2021